Saçlarda Protein-Nem Dengesi

Saçlarda Protein-Nem Dengesi

Kıvırcık kız yöntemine başlamaya karar verdiğinizde hayatınıza yeni terimler, yöntemler, kurallar ve denklemler giriyor.İlk başta kafa karıştırıcı gibi görünsede aslında birkaç püf nokta ile kilit çözülebiliyor.

Kafa karışıklığı yaşayabileceğiniz konulardan bir tanesi " Protein-Nem Dengesi". Nem, sağlıklı saç elde etmek ve sürdürmek için kesinlikle gerekli olan anahtarlardan biri, ancak uygun miktarda protein ile dengelenmesi gerekir. Bu denge, saçı güçlendirmek ve korumak için çok önemli bir faktördür.

Şimdi saçımızın hem neme hem de proteine ​​ihtiyacı olduğunu biliyoruz, ancak ne kadar veya ne sıklıkla ihtiyacımız olduğunu belirlemeye gelince sorun yaşıyoruz. Ne yazık ki, saçlarımızın ne kadar nem ve proteine ​​ihtiyacı olduğunu belirleyen sihirli bir formül yok. Herkesin saçı farklı içerik maddelerine farklı tepki verir ve her insanın kendine özgü saç telleri için doğru dengeyi bulması gerekir. Protein nem dengesi, saç tipinize, dokunuza, kimyasal işlem görüp görmediğine, şekillendirme rutinlerinize ve hatta gözeneklilik durumunuza bağlıdır. Bu nedenle, saç teli kalınlığınızı (ince, orta, kalın), saç dokunuzu (düz, dalgalı, kıvırcık) belirlemek ve saçınızın sürekli değişebilen durumunu (kuru, hasarlı, kırılgan, gevşek vb.) gözlemlemek önemlidir.

Saçınızın hangisine ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız?

Protein mi? Nem mi?

Saçın dengeli olup olmadığını belirlemenin en iyi zamanı, saçın ıslak olduğu zamandır. Islak saç telini hafifçe çekin. EN basit hali ile;

  1. Saç telleri esnemeden hemen kopuyorsa protein fazla neme ihtiyaç var demektir.
  2. Önce fazlaca esneyip uzuyor, sonra kopuyorsa nem fazla proteine ihtiyacı vardır.
  3. Saç tellerinizi çektiğinizde ve çok fazla güç kullanmadığınız sürece gerçekten kopmuyorsa, eski haline geri dönüyorsa, o zaman saçınız dengededir.

Aşırı Nem Yüklenmiş Saçlar

Saçların esnekliğini koruması için neme ihtiyacı vardır, aksi takdirde kopar. Su tek gerçek nemlendiricidir. Uzunluğu ve gücü korumak için neme ihtiyaç duyulmasına rağmen, çok fazla nem olması mümkündür. Hafta boyunca çok fazla nemlendiriyor, çok fazla ürün uyguluyor ve her yıkama gününde her gün nemlendirici derin bir saç kremi kullanıyor olabilirsiniz. Buna Aşırı Nem Yüklenmesi denir. Aşırı nem yüklenmiş saç; yumuşak, gevşek ve cansız olur. Bukleler kendini salar sanki saçlarınız kıvırcık değilde dalgalıymıs gibi olur . Hacmini yitirir basık görünür.

Aşırı Protein Yüklenmiş Saçlar

Aşırı protein yüklenmesinin belirtileri daha belirgin ve basittir. Genellikle saçlar donuk ve parlaklığını yitirmiş görünür ve çok kuru, sert, saman gibi hissedilir.

Sağlıklı Protein-Nem Dengesi Nasıl Sağlanır?

Saçınızı sağlıklı ve dengeli bir duruma getirdikten sonra bu dengesini korumak önemlidir. Saçınız için doğru ürünlerle rutin oluşturmak, bu dengenin korunmasına yardımcı olur. Protein aşırı yüklemesi yaşadığınızda proteinden sonsuza kadar kaçınmanız gerekmez. Aynısı aşırı nem için de geçerlidir. Dengeyi bulup doğru ürün seçimleri ile bu dengeyi korumak gerekir.Eğer saçlarınızda protein fazlalığı var ise kullandığınız ürünlerin içeriklerinde;

Keratin, hydrolyzed collagen, amino acids, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed soy protein, hydrolyzed corn protein, silk amino acid, hydrolyzed silk, arginine gibi maddeler bulunmamasına özen göstermelisiniz.

Eğer saçlarınızda nem fazlalığı var ise içerik listesinde; water, aloe vera, glycerin, panthenol, honey, cetearyl alcohol, cetyl alcohol bulunmamasına dikkat edebilirsiniz. 

Yazar: @kivirciklarin_dunyasi

Bloga dön